Context – Koers OK https://koers-ok.nl Thu, 27 May 2021 10:37:03 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.1 https://koers-ok.nl/wp-content/uploads/2021/05/cropped-Asset-6-32x32.jpg Context – Koers OK https://koers-ok.nl 32 32 Context https://koers-ok.nl/kindbehartiger/context/ Thu, 27 May 2021 10:37:03 +0000 https://koers-ok.nl/?page_id=70 Lees meer

]]>
Jaarlijks besluiten ongeveer 40% van de stellen met kinderen om uit elkaar te gaan.
Kinderen ‘scheiden’ daarbij niet van hun ouders, maar zijn wel degenen die te maken krijgen met de veranderingen, zoals een verhuizing en afwisselend bij de ene en andere ouder verblijven.
Kinderen lopen vaak rond met vragen over de scheiding, hoe met de situatie om te gaan en ze weten veelal niet waar ze aan toe zijn.

Ook geldt dat kinderen in beginsel geen eigen rechtspositie hebben in Nederland. Dat betekent dat ze geen partij zijn in een juridische procedure die tussen ouders kan lopen over de scheiding. Dit is bedoeld om kinderen bescherming te bieden.

Kinderparticipatie

Sinds de komst van het VN Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) staat het belang van kinderparticipatie steeds meer voorop. Kinderen hebben zodoende het recht om hun stem te kunnen uiten en het recht dat er rekening wordt gehouden met wat zij nodig hebben van hun ouders.

Voor kinderen is het prettig wanneer er iemand naast hen staat. Iemand die hun uitleg kan geven over de scheidingssituatie, wat erbij komt kijken en hun vragen kan beantwoorden. Iemand die met ze mee kan denken en hun stem in perspectief kan plaatsen, ook kijkend naar de context waar binnen kinderen zich bewegen. Het is voor kinderen immers soms knap lastig om hun stem te kunnen uiten kijkend naar hoe zij zich tussen hun ouders in bewegen.

Goed luisteren en kijken

Om invulling te geven aan de beginselen binnen het kinderrechtenverdrag is in 2015 de rol van de Kindbehartiger in het leven geroepen door Marieke Lips. Zij heeft het gedachtegoed uiteen gezet in haar Ted Talk  . Een basis principe dat hierbij naar voren komt is het belang van goed luisteren naar kinderen. Dit betekent dat het niet alleen gaat om hun woorden, maar ook om hun gedrag en de redenen achter woorden of gedrag te bekijken. Dit vraagt om kennis en kunde en porfessionals die hierin opgeleid zijn.

]]>